Stavebnictví v roce 2024: Přehled novinek a trendů

18.4.2024

Rok 2024 přináší v oblasti stavebnictví řadu inovací a změn, které ovlivňují celý sektor. Od ekologických standardů přes stavební zákon až po proměny v bydlení – stavební průmysl se neustále vyvíjí, aby vyhověl rostoucím potřebám a očekávání klientů i společnosti. V AP stavby pro vás sledujeme nejnovější trendy. Díky tomu máme přehled nejen v novinkách v legislativě, ale také v použitých materiálech či v možnostech, jak snížit provozní náklady budovy.

stavebnictví 2024

Nový stavební zákon a změny od červena 2024

Nový stavební zákon přináší řadu změn. Mezi nejvýraznější patří například zákon č. 283/2021 Sb., který měl změnit pravidla pro stavění domů od července 2023, ale jeho účinnost byla odložena. Stavebníci mohou používat stávající zákon do konce června 2024 a podklady k ohlášení stavby domů až do června 2027. Je také poslední šance do 30. června 2024 legalizovat nelegální stavby, než nový zákon zpřísní pravidla.

Katalog domů 

Demografické změny a poptávka po bydlení

Demografické změny jsou klíčovým faktorem, který ovlivňuje trend ve stavebnictví, zejména v kontextu bydlení. Růst počtu obyvatel ve městech, spolu se zmenšujícími se velikostmi domácností, má přímý dopad na poptávku po bydlení, což vytváří nové výzvy i příležitosti pro stavební sektor. Se změnou životního stylu se zvyšuje poptávka po flexibilním bydlení, které lze snadno přizpůsobit různým životním etapám a potřebám.

Udržitelnost, pasivní domy a ekologické certifikace

Stavby s ekologickými certifikacemi získávají na významu, neboť spotřebitelé i podniky kladou větší důraz na udržitelnost a ekologii. Budovy, které splňují tyto standardy, nejen že snižují dopad na životní prostředí, ale často přinášejí i úspory energií a nižší provozní náklady.
Energetická efektivita je stále důležitějším faktorem ve stavebnictví. Domy, které minimalizují spotřebu energie a využívají obnovitelné zdroje, nejenže chrání životní prostředí, ale také poskytují majitelům dlouhodobé úspory. V AP stavby se věnujeme návrhu a výstavbě pasivních a nízkoenergetických domů. Pro více informací nás neváhejte kontaktovat.

Chci dům na míru

Zrealizujte své sny o bydlení s námi

Stavebnictví v roce 2024 je charakterizováno rychlým vývojem a adaptací na nové výzvy a příležitosti. Tyto trendy ukazují směr, kterým se sektor ubírá, a naznačují, jak se mohou firmy a jednotlivci připravit na budoucnost v tomto dynamickém odvětví.
Pokud plánujete stavbu rodinného domu, svěřte své sny o bydlení do rukou zkušených projektantů a stavařů. V AP stavby máme více než 25 let zkušeností a postaveny desítky rodinných domů – podívejte se na naše reference a přesvědčte se sami.

Kontaktujte nás. Rádi vás provedeme celou cestou k vašemu novému bydlení.

4